Tattoo Oslo - About Pawel Skarbowski

Om Pawel Skarbowski

“Det gjorde jeg selvsagt ikke. Det ble total katastrofe, og hun snakket ikke til meg på flere dager etterpå.”

Les mer

Om Pawel Skarbowski

Pawel Skarbowski ble født i Rzeszow, Polen i 1986. Han var et kreativt barn som drodlet og tegnet overalt og hele tiden, ofte Disney-figurer eller Michael Jackson-portretter. På skolen begynte andre barn snart å spør ham om å tegne ting til dem, noe som var til stor motivasjon for den unge kunstneren.

Den gang da var ikke tatoveringer noe som interesserte Pawel, som så for seg at det stort sett gikk i typiske tribals i den verdenen. Tanken på å bli tatovør slo ham ikke før flere år senere. Faktisk var det moren til Pawel som først foreslo det, og hun var også den tredje personen han noensinne tatoverte. – Jeg var fryktelig nervøs, men hun forsikret meg om at hun hadde troen på meg og at jeg kom til å gjøre en god jobb, husker han. – Det gjorde jeg selvsagt ikke. Det ble total katastrofe, og hun snakket ikke til meg på flere dager etterpå.

Pawel forteller at det var vanskelig å tatovere i starten. Maskinen føltes uvant i hånden, og han visste ikke hvordan han skulle installere nålen eller få den til å virke. Den første tatoveringen han lagde, var – ironisk nok – en tribal. Det var vanskelig, og han slet med utstyret, likevel forandret opplevelsen alt. Lykkefølelsen da tatoveringen endelig var ferdig, var enorm – han hadde laget noe permanent som kom til å vare livet ut. Pawel husker det som dagen han ble forelsket i tatoveringskunsten.

Bare to dager etter hadde han sin andre kunde. Denne kunden ville også ha en tribal, men Pawel overtalte ham til å prøve noe annerledes. De ble enige om å gå for en halv sleeve, et portrett av en engel oppslukt av flammer, inspirert av den japanske stilen. Kunden satt i 16 timer sammenhengende mens Pawel slet med hver minste detalj. Da han endelig kunne si seg fornøyd, var det ikke lenger noen tvil om at han skulle bli tatovør.

Mye rart har skjedd siden den dagen. Neste gang Pawel tatoverte noen, var han på en fiskebåt i Alaska (sann historie!). Han hadde reist dit for å jobbe, og befant seg plutselig langt til havs på en båt med over 50 andre folk. Han husker det som en «interessant opplevelse». Selv om han ikke hadde tenkt å tatovere noen på båten, hadde han tatt med tatoveringsmaskinen sin, og etter hvert begynte de andre å lure på hva som var i den store sølvboksen ved sengen hans. Pawel sier at han ikke kunne si nei da de begynte å spørre. – Jeg mener, noen av dem var tidligere straffedømte. Det var nervepirrende å tatovere en fyr som kom rett fra fengsel, spesielt siden jeg bare hadde lagd noen elendige tatoveringer tidligere, men jeg kunne ikke si nei heller. Heldigvis gikk det bra, og kunsten hans ble satt pris på ute på bølgene.

Etter turen til Alaska fikk Pawel prøve ut ferdighetene sine på venner her og der, og i 2011 begynte han som lærling hos studioet Krakow Tattoo Familia. Han fikk opplæring av Robert „Robson” Łypik en stund, og lærte mye av ham. I 2012 flyttet Pawel til Oslo og fikk jobb hos Timeless Tattoo (sjekk dem ut – de er fantastiske!). Det viste seg å være vanskelig å finne kunder i en ny by, men det inspirerte ham bare til å jobbe «hardt som faen». Pawel hang hundrevis av flyers på lyktestolper og i barvinduer over hele byen, og etter hvert, ettersom ferdighetene hans ble bedre, begynte Oslofolk å legge merke til arbeidet hans. På bare et par år gikk Pawel fra å slite med å finne kunder til å være fullbooket mange måneder frem i tid.

Siden da har han reist mye og lært fra flere mestere i faget, blant annet Yang Zuo hosYZ Tattoo i Kina og Niccku Woo hos Singapore Galaxy Tattoo. I Brasil tilbrakte han tid på La Grand Burlesque tatouage, hvor han møtte andre tatovører og lærte om det daglige arbeidet som kreves for å drive sitt eget tatoveringsstudio. I 2016 jobbet han som gjesteartist hos Inkology Tattoo Art Gallery i New York og fikk mulighet til å tatovere live for INKED magazine, noe som gjorde at enda flere fikk øynene opp for arbeidet hans.

Stilen til Pawel har forandret og utviklet seg voldsomt siden 2011. I dag vil du ofte se ham lage realistiske, detaljrike og fargesterke portretter av mennesker og dyr. Pawel tar gjerne et realistisk motiv og gir det en abstrakt tvist, og kombinerer ofte naturens verden med sprø linjer og farger. – Uansett hva jeg gjør, jobber jeg for å oppnå harmoni, sier han. – Naturen er min største inspirasjonskilde, og i naturen er alt i balanse. Jeg vil ha den samme balansen i mine design.

Menneskekroppen, spesielt ansikter, er en annen stor inspirasjonskilde. Portretter er utfordrende både å tegne og tatovere, men Pawel sier det ville vært kjedelig å gjøre enkle ting hver dag. – Jeg har behov for å utfordre meg selv og å føle meg inspirert av det jeg skaper. Jeg er veldig ambisiøs, og vil at tatoveringene mine skal være kunstverk.

I 2016 sluttet Pawel i jobben hos Timeless Tattoo, og han jobber nå som uavhengig tatovør i Oslo. Han planlegger å åpne sitt eget tatoveringsstudio sommeren 2017.

 


 

Utmerkelser

  • Best of Sunday, Bergen Tattoo Convention 2016
  • Best Colour, Bergen Tattoo Convention 2015
  • Best of Sunday, Bergen Tattoo Convention 2015

 

For tiden har jeg ikke mulighet til å reise og delta på messer så ofte som jeg skulle ønske. Det er noe jeg planlegger å gjøre oftere i fremtiden, siden det er en viktig del av jobben min – og dessuten utrolig moro.

 


 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Last modification: tor 31 aug 2017
×